Napakymppi

Ampuminen on käytännön taidosta urheiluksi muutettu laji parhaimmillaan. Maaliin osuessa saa samalla suuren tunteen onnistumisesta ja omista taidoista. Sen lisäksi ohessa tulee vielä pieni vallan tunteen. Pitkälläkin etäisyydellä voit vaikuttaa asioiden kulkuun toisaalla, vaikka hauli onkin pieni.Skeet- tai trap-ammunnoissa savikiekon alas ampuminen on kuin sattuma itse olisi tullut kädellään pysäyttämään kiekon lennon keskellä kirkasta taivasta. Lajin mielenkiintoisempia seikkoja on se, ettei sitä välttämättä tarvitse aloittaa nuorena. Lisäksi naiset ovat innostuneet lajista, joka on perinteisesti mielletty miesten harrastukseksi.skeetAmpumista nähdään suuren yleisön edessä pääasiallisesti arvokisoissa. Suomessa lajien kattojärjestö on Suomen Ampumaurheiluliitto, joka raportoi suomalaishenkilöiden menestyksestä. Suomi onkin pärjännyt arvokisoissa hienosti, ja olympialaisissa mitaleita on vuosien saatossa tullut useita.Vedonlyönti ampumalajeissa koskee lähinnä arvokisojen vedonlyöntimahdollisuuksia. Koska urheilukilpailujen katsomiseen liittyy luonnollisesti myös vedonlyönti, se onkin erityisen jännittävää kiehtovassa ampumakisassa. Hyviä vaihtoehtoja on helppo tutkia ja löytää oma suosikki.

Haulikko: Skeet ja Trap

Skeet- ja Trap-haulikot eroavat toisistaan haulikon perän kaltevuudessa ja piippujen supistuksessa. Trapin perän harja on korkeampi, mikä auttaa ampumaan poispäin nousevia kiekkoja. Trapin supistus on myös suurempi, koska ampumaetäisyys on yleensä pidempi kuin skeetissä. Sen johdosta haulien tulisi pysyä yhdessä. Aseessa on aina kaksi piippua, joista alempi laukeaa ensin. Trap-haulikon yläpiipussa supistus on suurempi kuin alapiipussa, koska ampumaetäisyys kasvaa koko ajan. Skeetissä ei tavallisesti käytetä supistuksia. Kilpailija käyttää sekä ampumalaseja että ampumaliivejä. Patruunassa on 300–400 halkaisijaltaan 2.5 mm haulia, joilla tulisi osua kiekkoon. Sen halkaisija on 110 mm eli se on todella pieni. Kiekot lähtevät liikkeelle, kun ampuja antaa pyynnön.

Pienoiskivääri

Kivääriammunnassa ammutaan 50 metrin päässä sijaitsevaan maalitauluun kolmessa asennossa: makuulla, polvella ja pystyssä. Ase on alle 8 kilon painoinen pienoiskivääri 5.6 mm kaliiperilla. Maalitaulun kympin halkaisija on vain 10,4 mm. Lajissa on erikoista se, että ampujan takin ja housujen materiaalin paksuuden ja jäykkyyden tulee olla tarkkojen sääntöjen mukaiset. Vaatteet tarkistetaan aina ennen ammuntaa. Käsine, kengät ja kiväärin hihna tarkistetaan. Arvokilpailuissa, kuten olympialaisissa, EM-kisoissa ja MM-kisoissa käytetään elektronisia tauluja, joissa osuman sijainti rekisteröidään mikrofonien avulla. Niitä alemmissa kilpailuissa käytetään perinteisiä pahvitauluja.

About

View all posts by