Ampumaurheilun mielenkiintoinen ulottuvuus

Olisiko hyvä aika unohtaa ne tietokonepelit ja aloittaa harrastus, jolla on oikeasti tarkoitus? Counter Strike -pelissä ampuminen ei nimittäin ole varsinaisesti mikään kyky, joka kehittäisi sinua monella osa-alueella – ampumaurheilu taas on! Ylös, ulos ja radalle.Olet hyvin todennäköisesti nähnyt ampumaurheilua töllöttimen kautta kerran jos toisenkin: Suomen olympiamenestystä (tai viime vuosina sen puutetta) on tunnetusti pitänyt yllä nimittäin juurikin ampumaurheilu. Myönnettäköön, että esimerkiksi pistooliammunta ei ole ehkä se mediaseksikkäin laji, jolla voisi kehua sosiaalisessa mediassa itseään julkimoksi, mutta lajin harrastajat ovat ehdottomasti taitavia yksilöitä, joilla on itsekuri ja keskittymiskyky paikallaan.

Ampumalajien luokittelu

ISSF (International Shooting Sport Federation) eli Kansainvälinen Ampumaurheiluliitto luokittelee lajit kolmeen eri luokkaan:

  1. Pistoolilajit (50m vapaapistooli, 25m olympiapistooli, urheilupistooli, ilmapistooli, isopistooli ja vakiopistooli)
  2. Kiväärilajit (pienoiskivääriammunta, makuukilpailu, kolmiasentokilpailu, 300m vapaakivääriammunta, 300m vakiokivääriammunta ja 10 metrin ilmakivääriammunta)
  3. Haulikkolajit (skeet, trap, ja kaksoistrap)

Monelle meistä haulikkolajit ovat tuttuja niiden oransseista savikiekoista, joita kilpailijat posauttelevat huikealla tarkkuudella. Ampumaurheilussa keskittymiskyvyn on oltava lähes virheetöntä, sillä sekunnin murto-osa voi ratkaista koko kilpailun. Tärkeintä on kuitenkin itsevarmuuden kehittäminen, sillä epäröinti saattaa ravisuttaa kättäsi miltei huomaamattomasti, mutta kuitenkin niin radikaalisti, että osumatarkkuus menee niin sanotusti aivan puihin.

Ampumaharrastuksen hyödyt

Toisin kuin Counter Strikessä, ampumaurheilussa ei kannata kouraista juustosipsejä suoritusten välissä. Kaikki kunnia FPS-pelien (ensimmäisen persoonan ammuntapeli) maestroille, mutta tietokoneella ”ampuminen” kehittää ehkä hiirisormeasi, mutta siihen se sitten jääkin. Ampumaurheilussa täytyy jatkuvasti kehittää hermojensa hallintaa, keskittymiskykyä, kehonhallintaa sekä itsekuria.Ja koska me suomalaiset olemme usein sosiaalisessa kanssakäymisessä melko erakkoja (paitsi saunailloissa ja pikkujouluina tietysti), ampumaharrastusta voit harrastaa vaikka ihan yksinkin. Toki harrastuksen kautta pääset tapaamaan myös uusia ihmisiä ja luot takuulla uusi ystävyyssuhteita.

About

View all posts by